Gammelt bykort over Køge

Digital byvandring i den gamle by

Foto: VisitKøge

Tryk på kort på venstre side herunder, og besøg Køges historie på din egen vandring i den gamle midtby. Vi har udvalgt 12 steder i byen, som er must-see på en tur til Køge.

Liste
Kort
Torv Køge Huskors Torvedag
Foto: SonnMedia
01

Køge Torv

Køge torv blev anlagt i 1200-tallet og er med sine knapt 10.000 m2 (145x67 meter) det største provinstorv i Danmark. Torvet lå i 1200-tallet 1,6 meter under det nuværende niveau. Tilvæksten skyldes simpelthen skidt og møg og manglende renovation – det såkaldte kulturlag. 16 hekse blevet brændt på bålet i 1600-tallet, og torvet er desuden kendt for den berygtede Kjøge Kag, en gabestok hvor man kunne spænde folk fast til spot, spe og spytklatter. Torvet har i alle tider været brugt som markedsplads, og traditionen fortsætter i dag med torvemarked onsdage og lørdage.

 

 

Læs mere
Det Gamle Hus - Køge
Foto: Produktejer
02

Det Gamle Hus - Køge

Det gamle hus i Kirkestræde 20

Besøg Danmarks ældste daterede bindingsværkshus, som i dag er en del af Køge Bibliotek.

Læs mere
Køge Museum som bygningsværk
Foto: VisitKøge
03

Køge Museum som bygningsværk

Opført i 1619 som købmandsgård, er Køge Museet et imponerende historisk sted, som kan beundres udefra og fortæller sin egen historie.

Læs mere
Hyggeligt gårdmiljø Køge
Foto: VisitKøge
04

Oluf Jensens Gård

Oluf Jensens gård, er en af byens mest idylliske områder. I begyndelsen af 1930'erne var der salg af grise i gården og hver onsdag et rigt folkeliv, når grisehandlere fra store dele af Sjælland, ankom for at handle. Gården er også af ældre køgensere kendt for “Grisegården”, som var et værtshus, der lå i den smukke gamle købmandsgård. I gården findes også en gammel velbevaret rejsestald.

Læs mere
05

Mindeplatte for hekseafbrænding

Af kendte hekseprocesser fra Danmark, er ”Køge Huskors” en af de største. Det stod på fra 1608-1615, mens heksefrygten var værst i Danmark. I målet om at rense Køge for hekseri, blev i alt 13 uskyldige kvinder brændt på bålet, 2 begik selvmord for at undslippe flammerne, og en sidste slap fri.

06

Danmarks ældst fungerende rådhus

Rådhusbygning opført 1552 - 1567. Over døren ses portrætter af Christian den III (1503-59) og hans dronning Dorothea af Sachsen-Lauenburg.

Rådhuset dannede desuden ramme om TV serien "Hotellet".

Læs mere
Hugo's kælder
Foto: VisitKøge
07

Hugo's Kælder

Restaureret middelalderkælder fra 1300-tallet med velbevarede gulve, hvælvede lofter og munkestensmure med nicher. Hugo's er specialist i øl med mere end 200 forskellige øl fra hele verden. Livemusik sommer og vinter

Læs mere
08

Det længste bindingsværk i byen

Dette smukke bindingsværkshus i Brogade fra1636 har hele 18 fag, hvilket gør det til det største hus i byen.

Læs mere
Køge Kirke - Sct. Nicolai
Foto: Produktejer
09

Køge Kirke - Sct. Nicolai

Besøg Køge Kirke, dedikeret til Sankt Nikolaus. Med over 700 pladser og 36.000 besøgende årligt, imponerer kirken med sit kirketårn fra 1324, altertavle fra 1652, og prædikestol fra 1624. Epitafier fr...

Læs mere
Richters ølstue
Foto: Richters Ølstue
10

Richters Ølstue

Richters Ølstue i Vestergade er fra 1644, og er et af byens flottest bevarede huse. 1600-tals stemningen er nænsomt bevaret indenfor, hvor man kan nyde den over et godt glas øl.

Læs mere
Kirkestræde 6 agnes hus
Foto: VisitKøge
11

Agnes hus

Agnes og Røde boede her i serien Matador. I porten ses plaketten "Strømper opmaskes, Agnes Jensen".

Læs mere
Huse
Foto: Michael Dreyer
12

Smedegården

Som navnet indikerer var huset her smedens i 1500-tallet, hvilket også ses på den snoede skorsten. Bænkene foran huset er særlige, og hedder bislags sten. Dette er det eneste sted i Danmark, hvor stenene stadig står på deres oprindelige plads.

Læs mere

Vil du på byvandring med en guide?

Planlagte guidede ture

Vil du købe billet til en planlagt rundvisning? Vi har ca. 15 planlagte byvandringer, rundvisninger og guidede ture i Køge og omegn.

 Se programmet her

For grupper (med egen guide)

Tag på guidet tur med din forening, store familie, kollegaer eller naboer. I har guiden helt for jer selv, og I kan ønske at høre eller se noget særligt. Priser fra 1000,-

Bestil her

Andre historiske steder

Liste
Kort
Grundtvig
Foto: TT MEDIA

Gl. Kjøgegaard

Denne gamle herregård ligger kun 700 m fra Køge Torv. I kan nyde herregården udefra, drikke en kop kaffe på Cafe Åsen i de gamle stalde, og gå en dejlig tur på godsets jorde og Køge Ås.

Læs mere
Vallø Slotspark
Foto: Stevns Erhvervsråd

Vallø Slotspark

En af landets største og smukkeste herregårdshaver - et besøg værd!

Læs mere

Claras Kirkegård (Grundtvigs Grav)

På Claras Kirkegård ligger en af Danmarks meget berømte og betydningsfulde mennesker begravet

Læs mere