Clara Sophie Carlsen (f. Krag-Juel-Vind-Frijs – 1822-1852)

Clara lægger navn til Claras Kirkegård

Clara Sophie Carlsen
Foto: VisitKøge
Clara Sophie Carlsen
Foto: VisitKøge

 

Clara Sophie Carlsen (f. Krag-Juel-Vind-Frijs) var komtesse, født på Frijsenborg Slot i Østjylland. I 1841 blev hun gift med Hans Rasmussen Carlsen, hofjægermester og godsejer på Gammelkjøgegaard.

Clara levede et driftigt liv som husfrue. De fik tre børn sammen: Emmy, Anna Caroline, der døde som lille, og Jens Christen. Clara beskrives som en smuk og livsglad kvinde. Hun var stærkt religiøs og havde via sin søster Marie Toft på Rønnebæksholm forbindelse til de vakte kredse. Efter at Grundtvig blev en del af familien, fik hun og resten af familien Carlsen et tilhørsforhold til hans menighed i Vartov.

Clara dør efter lang tids sygdom i 1852 blot 30 år gammel af tuberkulose. Og arbejdet med at etablere familiegravstedet siden kendt som Claras Kirkegaard påbegyndes. Hun bisættes i Vartov Kirke den 3. januar 1853 med Grundtvig som præst. Kirkegården indvies tillige af Grundtvig i forbindelse med begravelsen af Clara senere i 1853.

Clara Friis pærer
Hans opkalder en pære efter sin elskede hustru. Oprindeligt kaldtes pæren for Skensved pæren, da Hans første gang opdager den omkring 1850 på arealerne ved Gammelkjøgegaard. Første beskrivelse af pæren er fra 1858, hvor den stadig kaldes Skensved-pæren. Senere blev pæren omdøbt til Comtesse Clara Frijs – og senere igen Clara Friis.

Clara friis pærer

Foto:VisitKøge