Gl. Kjøgegaard

Grundtvigs Kulturfestival 2023

Foto: TT MEDIA

Festivalsdag for hele familien!

Carlsen-Langes Legatstiftelse på Gammelkjøgegaard, oplysningsforbundet LOF Kursuscenter Øst og Connect Køge inviterer hermed til Grundtvigs Kulturfestival 2023!

I anledning af Grundtvigs fødsel og død (henholdsvis den 8. september 1783 og den 2. september 1872) afholdes Grundtvigs Kulturfestival som årligt tilbagevendende begivenhed , hvor vi fejrer, fortæller og skabre debat om Grundtvigs liv – hans tanker og indflydelse på Danmark og Køge.

Tag familien under armen og gå på eventyr i skovene omkring Gl. Kjøgegaard. Køges foreninger har arrangeret spil, leg og aktiviteter undervejs, hvor du kan samle "stempler". Oplev desuden foredrag, rundvisninger og fællessang. Læs mere i programmet herunder.

Gl. Kjøgegaard

Foto:TT MEDIA

PROGRAM 9. SEPTEMBER 2023:

11:00-17:00: Rundvisninger i hovedbygningen på Gammelkjøgegaard.
Rundvisninger starter hver time v/Peter Collet. Sidste omvisning starter kl. 16.00.
PRIS: 75 KR. Læs mere og TILMELDING HER.

12.00-17.00 Kultur- & Oplevelsesruten.
Leg og gæt dig igennem en ny aktiv ’kulturrute’ med oplevelser, viden, leg og læring undervejs. Her møder du spændende lokale foreninger og aktiviteter, hvor du kan snakke, prøve og gætte dig til at få alle spørgsmål rigtige i ’Kulturrutepasset’. Ruten er ca. 1,8 km lang og går ud forbi Grundtvigs grav, hvor persongalleriet på Claras Kirkegård kommer i spil sammen med andre historiske, kulturelle og lokale spørgsmål undervejs. Der er aktiviteter og spørgsmål til både børn og voksne - så alle kan deltage og både have det sjovt og blive klogere undervejs.
PRIS: Børn 25 KR. / voksne 50 kr. Læs mere og TILMELDING HER.

12.00-17.00 Besøg Claras Kirkegaard og Grundtvigs grav på Åsen - og hør historierne om stedet og personerne.
Der er denne dag åbent til Grundtvigs kiste i krypten. Forfatter Jutta Bojsen-Møller befinder sig igen på stedet og fortæller ’levende’ historier om Grundtvig og Marie Toft samt øvrige familiemedlemmer på Claras Kirkegård. Historiefortælling starter hver time. Sidste historiefortælling starter kl. 16.00.
GRATIS.

13:00-13.45 Foredrag med professor Ove Korsgaard - Om familien Carlsen, i biblioteket på Gl. Kjøgegaard.
Hans, Marie, Jutta og Fransiska er fire søskende, der vokser op på Gl. Køgegaard i 1810’erne og 1820’erne. Hans bliver gift med Clara fra Frijsenborg, Danmarks største gods, Marie bliver gift med præsten og politikeren Grundtvig,
Jutta bliver gift med den ledende grundtvigianer præsten Peter Rørdam. Fransiska forblev ugift. Fra familien Carlsen udgår der således tråde til indflydelsesrige personer og vigtige begivenheder i Danmarkshistorien.
PRIS: 50 KR. Læs mere og TILMELDING HER.

14:00-15.45 Grundtvig for nybegyndere, v/ Lise Korsgaard fra Grundtvigsk Forum, i biblioteket på Gl. Kjøgegaard.
Kan en enkelt person fra 1800-tallet være nøglen til at forstå det danske samfund? Selvfølgelig ikke! Alligevel er N.F.S. Grundtvig (1783-1872) umulig at komme uden om, hvis man vil prøve at forstå baggrunden for nutidens folkestyre, folkeskole, folkekirke og folkeoplysningstradition. For slet ikke at tale om frihedsrettighederne, frisindet, friskolen og fællessangen.
PRIS: 50 KR. Læs mere og TILMELDING HER.

16:00-16.45 Foredrag med professor Ove Korsgaard - Godsejer Hans Rasmussen Carlsen, i biblioteket på Gl. Køgegaard. 
Carlsen er mærkelig nok fuldstændig glemt i dag. For han var en fremtrædende politiker i midten af 1800-tallet med relationer til såvel det svenske kongehus som den tyske kansler Bismarck. Carlsen var endvidere ivrig skandinavist
og tilsyneladende indblandet i kupplaner mod den danske konge i 1864. Og så var han godsejergrundtvigianer.
PRIS: 50 KR. Læs mere og TILMELDING HER

17:30-18.00: Fællessang på plænen. 
GRATIS.

Café Åsen er åben hele dagen frem til kl. 20.00 med kaffe/the/drikkevarer, kage, is og mad.

Hent FOLDER til Grundtvigs Kulturfestival.
(OBS! Der kan forekomme ændringer i programmet)

 

Grundtvig
I Grundtvigs spor
Kulturfestival
N.F.S. Grundtvig
Kjøgegaard Grundtvig
Claras Kirkegård (Grundtvigs Grav)
Åsen
Køge Ås & istidslandskabet