Åsen

Køge Ås & istidslandskabet

Foto: Peter Johansen

Åsen er byens foretrukne rekreative område, beliggende kun ca. 700 m fra Køge Torv. Det er et oplagt sted at tage en travetur, hvor landskabet er bakket og varieret.

Hvad er en ås?

En ås er en aflang bakke, som er dannet af smeltevandsaflejringer under en gletsjer. Da Danmark var dækket af is for 25.000-15.000 år siden, kom gletsjeren fra syd. Som en høvl skar den igennem landskabet, og skubbede en masse jord og sten foran sig. Isen lå tykt ind over Køge, og havde høvlet landskabet helt fladt.

Da istiden lakkede mod ende, og den op imod 3 km tykke gletsjer begyndte at smelte, løb smeltevandet ind under isen. De enorme vandmasser skar en stor revne på tværs det flade landskab, som i dag er Køge Å. Vandet slæbte aflejringer af landskabet under isen med sig. Dét er i dag hvad vi kalder Køge Ås. 

Køge Ås' højeste punkt er 24 meter over havet. Mod nord er skrænten knap så stejl, og i den nordlige udkant af skoven findes nogle fugtige områder, som er resterne af moser, hvor man tidligere har gravet tørv. Den skovklædte ås er fredet, og her finder man bl.a. såkaldte flådeege, som er mere end 200 år gamle og blev plantet for at sikre egetømmer til fremtidens flåde.

Læs mere hos TRAP Danmark  og Kystarkiv.

Husk at Åsen er privatejet af Carlsen-Langes Legatstiftelse, så ifølge loven må du opholde dig i området fra solopgang til solnedgang.

hestegraven på køge ås i køge bymidte

Historiske levn på Åsen

Udforsk og find de helt særlige, historiske spots på Køge Ås, der viser den udvikling, som området har gennemgået.

Foto: VisitKøge

Følg VisitKøge på: