Åsen

Køge Ås og istidslandskabet

Foto: Peter Johansen

Åsen er byens foretrukne rekreative område, kun ca. 700 meter fra Køge Torv. 

Hvad er en ås? 

En ås er en aflang bakke dannet af smeltevandsaflejringer under en gletsjer. Da Danmark var dækket af is for 25.000-15.000 år siden, kom gletsjeren fra syd. Som en høvl skar den igennem landskabet, og skubbede en masse jord og sten foran sig. Isen lå tykt ind over Køge, og havde høvlet landskabet helt fladt.

Da den omkring 3 km tykke gletsjer begyndte at smelte, løb smeltevandet ind under isen. De enorme vandmasser skar en stor revne på tværs det flade landskab, som i dag er Køge Å. Vandet slæbte aflejringer af landskabet under isen med sig. Dét er i dag hvad vi kalder Køge Ås. 

Åsen i dag

Køge Ås' højeste punkt er 24 meter over havet. Mod nord er skrænten knap så stejl, og i den nordlige udkant af skoven findes nogle fugtige områder, som er resterne af moser, hvor der tidligere blev gravet tørv. 

Den skovklædte ås er fredet, og her finder du bl.a. såkaldte flådeege, som er mere end 200 år gamle og blev plantet for at sikre egetømmer til fremtidens flåde.

Læs mere hos TRAP Danmark  og Kystarkiv.

Husk at Åsen er privatejet af Carlsen-Langes Legatstiftelse. Du må derfor opholde dig i området fra solopgang til solnedgang.

hestegraven på køge ås i køge bymidte

Historiske levn på Åsen

Udforsk og find de helt særlige, historiske spots på Køge Ås, der viser den udvikling, som området har gennemgået.

Foto: VisitKøge